top of page
logo digitaal pau persoonlijke coaching@
Zoeken

Waarom zou je naar een coach gaan?

Bijgewerkt op: 2 nov. 2021

Ik heb wel eens gehoord dat mensen zeggen; “waarom zou ik naar een coach gaan, ik ben toch niet gek?”. In deze blog probeer ik uit te leggen waarom een coach een goede keuze is en juist getuigt van wijsheid.


In den beginne...

Je wordt op deze wereld gezet zonder gebruiksaanwijzing of routekaart. In het eerste gedeelte van het leven word je opgevoed door (pleeg-) ouders, die hun eigen kijk hebben op de wereld en hun eigen manieren hebben, misschien heb je ook broers of zussen, ook ieder met hun eigen denken en doen.


Vroeg in je jeugd kom je al snel in contact met een buitenwereld die op haar beurt ook allerlei verschillende denkwijzen en manieren tentoonspreidt. Daarnaast word je overgedragen aan instanties met hun eigen methoden en voorschriften en heb je daarnaast ook nog steeds te maken met de afspraken, verwachtingen en manieren uit je directe omgeving. Vanaf je geboorte word je geconditioneerd zodat je uiteindelijk een zelf vormt die, naast eigen wijsheid, zich veelal ook conformeert aan de norm, om zich zo naar beste kunnen te handhaven in de maatschappij, met de intentie om er zo probleemloos mogelijk doorheen te komen. De keerzijde is dat, naarmate je je meer aanpast aan de norm, je steeds meer je eigenheid verliest en daarmee dus jezelf.



Zelf op pad…

Met je rugzak bepakt met alles wat je voor waar hebt aangenomen en wat je is aan- of afgeleerd, ga je verder op pad, je doet nieuwe ontdekkingen, hebt nieuwe ervaringen en er zijn wellicht ook obstakels.


Maar waar loopt dat pad naar toe, wat is de bestemming? Is het een bestemming die je zelf hebt bepaald of is het een bestemming waarvan de buitenwereld vindt dat het de juiste bestemming voor jou is? Ben je voor je gevoel nog op het juiste pad en heb je het overzicht nog?


En dan die obstakels…. wat moet je ermee of kun je er wellicht iets mee; zijn het wel obstakels of zijn het misschien wegwijzers?


Is alles wat je hebt aangeleerd en wat je voor waar hebt aangenomen nog wel in lijn met hoe je het nu zelf beleeft? Heb je oog voor wat er zich tijdens je reis ontwikkelt en neem je af en toe tijd om even pas op de plaats te maken om te zien of je nog op het juiste pad bent? En neem je ook tijd om wat langer stil te staan, om uit te rusten, te genieten, even te vieren dat je al zover bent gekomen….?


Bovenstaande vragen kun je ook stellen als het gaat over je eigen leven. Je kan er voor kiezen om je te laten begeleiden door een coach, zodat je sneller inzicht en overzicht krijgt, waarna je meer bewust, met de juiste bagage en een duidelijk doel de vervolgreis kunt hervatten.


De coach

Een goede coach heeft opleidingen gedaan waarin hij kennis en vaardigheden heeft geleerd om iemand te kunnen begeleiden, maar vooral beschikt hij over de juiste eigenschappen. Je kunt een coach zien als een professioneel medemens die door ervaring, (zelf-) onderzoek, studie en blijvende ontwikkeling, - door intervisie met collega coaches, workshops en opleidingen, maar ook door zelf coaching te krijgen - jou kan begeleiden. De coach is dus een gelijkwaardig medemens die jou op professionele, maar vooral ook menselijke wijze ondersteunt bij het behalen van jouw doelen.


Het verschil tussen een coach en een psycholoog

De nadruk bij coaching ligt op het creëren van flexibiliteit en vitaliteit waardoor je beter om kunt gaan met verrassingen en veranderingen in je leven. Het opdoen van nieuwe inzichten en ervaringen staat bij coaching centraal en kan direct in het dagelijks leven worden toegepast.


Een psycholoog is iemand die mensen helpt met psychische problemen en het verwerken van heftige problemen of trauma’s. Iemand gaat naar een psycholoog als het niet lukt om zelf stappen te zetten en het functioneren in het dagelijks leven ernstig is verstoord. Gesprekken die iemand met een psycholoog voert zijn voor psychische problemen. De psycholoog richt zich in de gespreksvoering vooral op het onderliggende probleem. Een psycholoog helpt onder andere bij een verslaving of bij het aanpakken van ernstige angst; dingen die het leven zodanig beïnvloeden dat ze het leven beperken.


Waarom zou je dus naar een coach gaan?

  • Een coach begeleidt jou bij het behalen van je gewenste doelen;

  • Om inzichten te krijgen en te ervaren door het doen van praktische oefeningen;

  • Een coach heeft door zelfreflectie, ervaring en oefening ontdekt dat dingen vaak ook anders kunnen en begeleidt jou in het ontwikkelen van jouw inzicht in jouw mogelijkheden;

  • Je kunt wellicht goed praten met je partner, familie, vrienden en collega’s maar zij hebben ook een eigen belang, ze bedoelen het misschien goed, maar kunnen hun eigen belang niet altijd opzij zetten en dat leidt soms tot dingen waar jij niet bij gebaat bent, die jou niet verder helpen;

  • Om dingen in vertrouwen te delen die je verder met niemand anders kunt delen;

  • Voor een luisterend oor, vaak voelt iets delen als een opluchting waardoor je verder kunt;

  • Als je iemand nodig hebt die onbevooroordeeld en dus objectief kan luisteren;

  • Voor een fijner en vitaler leven, waarin je je goed voelt.


Paul Brouwers, Coach


PAU Persoonlijke Coaching

info@pau-coaching.nl

06 83522693

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

My Way

bottom of page