top of page
logo digitaal pau persoonlijke coaching@
Zoeken

Zelfcompassie, een gezonde keuze!

Bijgewerkt op: 7 nov. 2022

Mensen behandelen zichzelf soms slechter dan hun ergste vijand, ze zeggen vreselijke dingen tegen zichzelf als vorm van aanmoediging om het de volgende keer beter te doen, herken jij dit bij jezelf? Lees dan zeker even verder!


Jezelf een schop onder je kont geven zodat je beter je best gaat doen of harder gaat rennen lijkt een goed idee, maar er is een addertje onder het gras; want wellicht dat het voor de korte termijn werkt, op lange termijn werkt deze manier zeker niet, sterker, het zal je demotiveren en jezelf in verzet brengen tegen jezelf en alles wat je zogenaamd “moet”. Bovendien is het op de lange termijn heel slecht voor je gezondheid!


Ga eens bij jezelf na; hoe voelt het als iets niet is gelukt en iemand anders maakt je allerlei verwijten of bekritiseert je constant, hoe zou je daarop reageren?


Jezelf streng behandelen heeft hetzelfde effect als wanneer iemand anders dit bij je doet; het activeert je stress systeem! Dit betekent dat je lichaam zich direct klaarmaakt voor vechten, vluchten of bevriezen.


Sympathicus

Als je gestresst bent is je sympathicus actief, adrenaline en cortisol worden aangemaakt waardoor je hart sneller klopt en er meer bloed door het lichaam wordt gepompt, met name naar je spieren, longen, hersenen en lever. Je ademhaling versnelt, pupillen verwijden zich voor beter en sneller zicht, spieren spannen aan, spijsvertering gaat op een laag pitje, je lever onttrekt glycogeen uit je spieren voor extra energie, kortom; je bent in de hoogste staat van paraatheid, klaar voor actie! Bij langdurige stress ben je continu in deze staat en kun je het lange termijneffect ervan vergelijken met het continu uitrekken van een elastiekje; op zeker moment is de rek eruit en neemt de veerkracht af.


Cortisol

Op korte termijn is cortisol een fantastisch hormoon, maar het voor lange tijd aanmaken van cortisol, wat dus tijdens een periode van stress gebeurt, wordt in verband gebracht met verhoogde bloeddruk, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, verhoogde bloedsuiker, slaapproblemen, pijn in ledematen, verlies van spierkracht en spiervolume, nierklachten, problemen met huid, haar en nagels, osteoporose en verminderd geheugen.


Hoe dan wel?

Je bent dus meer gebaat bij jezelf liefdevol steunen en aanmoedigen; zelfcompassie. Jezelf dus behandelen als iemand die het best met jou voor heeft. Als je jezelf aanmoedigt, zoals je bij je beste vriend of vriendin zou doen, is er geen sprake van stress. Je motiveert en moedigt jezelf aan om dat te doen wat het beste voor je is. En als iets een keer niet lukt, zeg je tegen jezelf dat je je best hebt gedaan, jammer, maar je hebt in ieder geval kunnen oefenen. En oefening baart uiteindelijk kunst!


Parasympathicus

Bij zelfcompassie is je parasympathicus actief. Het zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als je parasympathicus actief is, dalen je hartslag en je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt dus voor lichamelijke ontspanning en reparatieprocessen. Het helpt o.a. endorfine en dopamine te produceren om de balans weer te herstellen. Je voelt je ook nog eens meer verbonden met jezelf en anderen door het hormoon oxytocine dat wordt aangemaakt, bovendien zorgt het voor afbouw van cortisol dat je tijdens stress hebt aangemaakt.


En wees nou eerlijk; behalve dat het goed is voor je lichaam en je gezondheid is het toch ook veel fijner om jezelf op een compassievolle manier te behandelen!?


Als je hier wat hulp bij kunt gebruiken, kun je bij mij terecht!


Paul Brouwers, Coach


PAU Persoonlijke Coaching

info@pau-coaching.nl

06 83522693

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

My Way

bottom of page