top of page
logo digitaal pau persoonlijke coaching@
Zoeken

tijd voor teit

Bijgewerkt op: 4 nov. 2022

Dit is geen verhaal over de juiste spelling van het woordje tijd, deze blog gaat over tijd vrijmaken voor “teit-dingen”, die je leven verrijken. Neem bijvoorbeeld kwaliteit, creativiteit en vitaliteit, of wat dacht je van activiteit en sereniteit en zo zijn er nog wel meer. De rode draad van deze woorden is dat als je er tijd voor neemt het je leven rijker, kleuriger en zinvoller maakt; leven zoals het leven bedoeld is.


Geen tijd

Nu zul je misschien denken “ik zou wel willen, maar ik heb echt geen tijd voor dit soort dingen”. Vroeger kreeg ik zelf weleens het antwoord “dan moet je tijd maken!”. Lekkere dooddoener, vind je ook niet? Zeker als je je beseft dat tijd helemaal niet te maken valt!


Er zitten namelijk 168 uren in een week, 24 uren in een dag, niet meer en niet minder. In een week gaan zo’n 90 uren op aan “persoonlijk onderhoud”; slapen, wassen, toiletbezoek, boodschappen, dokter of tandarts, persoonlijke verzorging, enzovoort, je kunt op deze 90 uur nauwelijks bezuinigen waardoor er effectief nog 78 uren per week overblijven voor andere dingen, zo’n 11 uur per dag, dit gaat op aan werk, je gezin, je relatie, sociale contacten, studie, tv kijken of door tijd op je tablet of smartphone, dan is het alweer tijd om naar bed te gaan en heb je het gevoel dat je geen tijd had, “morgen weer een nieuwe dag” en zo vliegt je leven aan je voorbij.


Het gevoel van geen tijd levert stress, je eigen tijd opofferen lijkt dan tijd op te leveren waardoor je meer tijd ter beschikking hebt en minder druk ervaart. Maar is dit ook echt zo of heb je nog steeds het gevoel dat je tijd tekortkomt en hoe voel je je ‘s ochtends en aan het eind van een dag ?


Tijd voor prioriteit!

Als je zegt “ik heb geen tijd” zeg je eigenlijk dat je het moeilijk vindt om keuzes te maken, prioriteiten te stellen. Het begint dus met maken van keuzes en het prioriteren van tijd voor jezelf. Want wat maakt nu dat je jezelf niet een stuk van je eigen tijd gunt en al jouw tijd eigenlijk aan anderen weggeeft? Voel je niet het belang en de waarde om tijd voor jezelf te nemen zodat je er vervolgens ook beter voor anderen kunt zijn?


Door “teit”- dingen te doen geef je jezelf de energie die je zo nodig hebt! Door tijd aan jezelf te besteden kun je veel meer aan en bovendien heb je het gevoel dat de tijd niet meer aan je voorbij gaat.


Werktijd of privétijd?

Er is geen verschil in tijd, er bestaat maar 1 tijd en dat is jouw tijd, de tijd jij hier op aarde bent! Hoe jij die tijd invult wordt misschien vaak door anderen bepaald, maar wat gun je jezelf en wordt het misschien tijd om hier anders naar te gaan kijken?


Houd de zaag scherp!

De zaag scherp houden betekent dat je regelmatig tijd neemt om de zaag te slijpen zodat het zagen daarna weer makkelijker en sneller gaat, dit is veel beter dan met een botte zaag voortploeteren en jezelf kwellen, het werk duurt dan veel langer en kost ook meer energie.


Doe dus naast de dingen die je energie kosten ook dingen waarvan je energie krijgt, zorg voor een goede balans en neem vooral voldoende rustmomenten. En dan bedoel ik echte rust waarin je volledig kunt ontspannen en niet de “schijnrust” zoals televisiekijken. Echte rust zorgt ervoor dat je lichaam zich kan ontdoen van de stress die je hebt opgebouwd en kan herstellen.


Geef dus prioriteit aan teit door te ervaren, te doen, te voelen, waar te nemen, te delen, te rusten en te vieren. Door het benutten van al je talenten waardoor je met vol enthousiasme en bezieling je leven leeft, dit geeft je de energie die je zo nodig hebt en waarmee je bergen kunt verzetten en er ook volledig voor anderen kunt zijn!


Hoe heerlijk zou het zijn als je jezelf dit zou gunnen, om werkelijk tijd hiervoor vrij te maken?


Vind je het lastig om hier zelf prioriteit van te maken?

Laat je dan begeleiden door een coach en je zult snel stappen zetten, laten we kennismaken!


Paul Brouwers, Coach


PAU Persoonlijke Coaching

06 83522693


195 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

My Way

Comments


bottom of page